Για τον επισκέπτη

τρέχουσες

Προσφορές

Ενημερωθείτε για τις προσφορές μας αυτήν την περίοδο.
περισσότερα...
Προσφορές
 

on-line

Κρατήσεις

Μετά την κράτησή σας θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.
κράτηση...
On-line κράτηση
 

Μεγάλο Χωριό

Πληροφορίες

Μέσα σε πυκνό ελατοδάσος στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα.
περισσότερα...
Πληροφορίες για το Μεγάλο Χωριό
 

Στα ίχνη των Γαλατών

Σε αυτή τη διαδρομή μας θα ακολουθήσουμε το περιμετρικό δρόμο των βορείων παρυφών της Καλιακούδας και θα γνωρίσουμε τα πανέμορφα χωριά της νοτιοανατολικής Ευρυτανίας, ανάμεσά τους το Κρίκελλο και τη Δομνίστα. Αν δεν θέλουμε να επιστρέψουμε από τον ίδιο δρόμο μπορούμε να κάνουμε μια μικρή διαδρομή σε χωματόδρομο – σε ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο- και να φτάσουμε από το χωριά Σύγκρελλο και Ανιάδα στο Κλαυσί, όπου βρίσκεται το μοναδικό παλαιοχριστιανικό μνημείο του νομού.

Βγαίνοντας από το Καρπενήσι ακολουθούμε το δρόμο προς τον Αγ. Νικόλαο. Μια μικρή πινακίδα δεξιά μας οδηγεί στη Μυρίκη ένα ήσυχο χωριό με την εκκλησούλα του Προφήτη Ηλία σ' ένα γαλήνιο πλάτωμα στην κορυφή του χωριού. Στο κέντρο της Μυρίκης συναντάμε την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου του 1898.

Συνεχίζουμε προς τον Αγ. Νικόλαο, το πρώτο καταπράσινο χωριό που συναντάμε κατεβαίνοντας από τη Ράχη του Βελουχιού ερχόμενοι από τη Λαμία. Απέχει 9 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και είναι κτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα  σε κατάφυτη έκταση καστανιών, πλατανιών, καρυδιών και οπωροφόρων δένδρων που πλαισιώνονται από έλατα. Με όλες τις στέγες κατακόκκινες, νομίζεις πως βρίσκεσαι στις Άλπεις ή σε ελβετικό χωριό. Το χειμώνα η πλατεία και το χωριό βρίσκονται αρκετά συχνά μέσα στα χιόνια. Αν βρεθείτε εκεί αυτή την περίοδο ιδανική πρόταση είναι να δοκιμάσετε το ντόπιο τσίπουρο και ψημένα κάστανα στη φωτιά. Στο χώρο στεγάζεται τώρα ο ναός του Αγ Νικολάου εκ Βουνένης του 1887 βρισκόταν παλιότερα το μοναστήρι της Παναγίας που καταστράφηκε λίγα χρόνια πριν από τον αγώνα του 1821. Το χωριό καταστράφηκε από πυρκαγιά από τα κατοχικά στρατεύματα του Μουσολίνι και του Χίτλερ στα χρόνια 1943 - 1944 αλλά τα σπίτια του ξαναχτίστηκαν και ξαναπήρε πάλι την προηγούμενη γοητευτική μορφή του. Από την πλατεία του χωριού ξεκινά δρόμος περίπου δυο χιλιομέτρων προς τα βορειοδυτικά ο οποίος οδηγεί μέσα από το πυκνό δάσος ελάτων στο ξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής του 1850. 0 Αγ. Νικόλαος φημίζεται για την πλούσια παραγωγή του σε κάστανα και εξαιρετικά φασόλια ενώ σπεσιαλιτέ του θεωρείται το γευστικό κοκορέτσι. Κοντά στο χωριό στις θέσεις Κρανιά, Νεράκια, Τριφυλλιές και Γυαλός υπάρχουν πηγές με ανεκμετάλλευτα θειούχα νερά, καθώς και εκτάσεις ανεξερεύνητες κοιτασμάτων γαιανθράκων.

Μετά τον Αγ. Νικόλαο ο δρόμος μας οδηγεί προς τα νότια διασχίζοντας ένα υπέροχο ελατοδάσος. Περίπου στα μισά του δρόμου προς το Κρίκελλο βλέπουμε την σήμανση για την ιστορική τοποθεσία Κοκκάλια. Στρίβουμε και ανεβαίνουμε έναν ομαλό χωματόδρομο. Στο πλάτωμα αυτό υπάρχει το αναμνηστικό Μνημείο της μάχης που έγινε το 279 π.Χ. ,όπου ενωμένοι οι Ευρυτάνες και οι Αιτωλοί κατατρόπωσαν τους Γαλάτες του Βρέννου.

Από τα πολλά ανθρώπινα κόκαλα που έβρισκαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι αγρότες της περιοχής πήρε το όνομά της η τοποθεσία. Ανεφοδιαζόμαστε με κρύο νερό από την πηγή και συνεχίζουμε το δρόμο προς το Κρίκελλο. Από τον οικισμό Αγ.Θεόδωροι ξεκινά ο χωματόδρομος που μπορούμε να ακολουθήσουμε στην επιστροφή μας που περνά από τα χωριά Συγκρέλο και Ανιάδα και καταλήγει στο χωριό Κλαυσί. Εναλλακτικά μπορούμε να φτάσουμε στα Κλαυσί ακολουθώντας το δρόμο της Ποταμιάς προς τον Προυσό.

Στα 1.120 μ. υψόμετρο δεσπόζει το πανέμορφο Κρίκελλο. Τα επιβλητικά βουνά στέκονται καταπράσινα το καλοκαίρι και χιονισμένα το χειμώνα. 0 Ευρυτάνας ποιητής και πεζογράφος Ζαχαρίας Παπαντωνίου έγραψε τη "Συμφωνία των Βσυνών" περιγράφοντας το μαγευτικό τοπίο που αντικρίζουμε κι εμείς τώρα. Παλιά μονοπάτια της κλεφτουριάς και των καπεταναίων, οδηγούν σε μοναδικές τοποθεσίες ανάμεσα σε πυκνά δάση από αιωνόβια έλατα, πουρνάρια, σπάνια αρωματικά φυτά και σκιερά πλατάνια που λούζονται στα νερά του πανέμορφου Κρικελλοπόταμου. Μόλις μπαίνουμε στο χωριό αντικρίζουμε επτά βρύσες που τρέχουν από τις μαρμάρινες κούπες τους αδιάκοπα το παγωμένο νερό τους. H καθεδρική εκκλησία του χωριού, ο Αγ. Νικόλαος, είναι μια από τις ωραιότερες της Ευρυτανίας και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού με τα πυκνά πλατάνια.

Ακριβώς έξω από το Κρίκελλο διασταυρωνόμαστε με το δρόμο που συνδέει την Ευρυτανία με τη Ναύπακτο. Το επόμενο χωριό που θα συναντήσουμε στη διαδρομή μας είναι η Δομνίστα. Η Δομνίστα είναι μεγάλο χωριό με αρκετούς επισκέπτες και πλήθος αρχαιολογικά ευρήματα και βρίσκεται χτισμένο στα 1.000μ.

H αρχαία Φαντίνος ήταν το σημαντικότερο σημείο εγκατάστασης στην Ευρυτανία στην αρχαιότητα. H ανεξερεύνητη αρχαιολογική περιοχή βρίσκεται κάτω από την εκκλησία της Παναγίας (Παλιοκκλήσι). Στη Δομνίστα, στην πλατεία του χωριού, στις 7 Ιουνίου του 1942 ο Άρης Βελουχιώτης κήρυξε επίσημα τον ένοπλο αγώνα της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών. Κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, γίνονται σχετικές εκδηλώσεις στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Στο Λαογραφικό και Ιστορικό μουσείο της Δομνίστας θα δούμε πολλά παλιά αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό από διάφορες περιόδους της ιστορίας της περιοχής. Ανάμεσα στα αξιοθέατα της Δομνίστας είναι η εκκλησία του Αγ. Αθανασίου που χρονολογείται πριν από το 1900.

Μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες είναι ο Αη Λιας που θεωρείται σαν το "πράσινο μπαλκόνι" της περιοχής και προσφέρει πανοραμική θέα. Από τη γέφυρα της Δομνίστας ο δρόμος στα ανατολικά μας οδηγεί προς τους Στάβλους. Εδώ λένε ότι υπήρχαν οι στάβλοι των ανακτόρων της Βυζαντινής αυτοκράτειρας Δομινίκης, που ήταν σύζυγος του Ουαλέντου. Άλλη παράδοση αναφέρει ότι οι στάβλοι ανήκαν στον Εύρυτο, τον αρχαίο βασιλιά της Ευρυτανίας, που είχε πρωτεύουσα τη θρυλική Οιχαλία.

Ο δρόμος από εδώ συνεχίζεται ανηφορικός προς τα δυτικά και ύστερα με κατεύθυνση προς τα νοτιοανατολικά κατεβαίνει προς το Σταυροπήγι ή Άμπλιανη. Το τοπωνύμιο Σταυροπήγι επιβεβαιώνει την ύπαρξη παλιού σταυροπηγιακού μοναστηριού στην περιοχή. Σήμερα μέσα και γύρω από το χωριό Θα συναντήσουμε την εκκλησία] της Αγ. Παρασκευής στην οποία υπάρχουν ενδιαφέρουσες εικόνες αγνώστου ζωγράφου με χρονολογία 1806, το δε ξυλόγλυπτο τέμπλο έγινε, σύμφωνα με επιγραφή του, το 1801 και την εκκλησία του Αγ. Νικολάου στην οποία ξεχωρίζει η ενεπίγραφη μικρή εικόνα ρωσικής προέλευσης. Έξω από το χωριό υπάρχουν η Αγ. Σωτήρα στο κοιμητήριο, ο Αγ. Ιωάννης, ο Προφήτης Ηλίας και στη Θέση Αμπέλια τα ερείπια του Αγ. Αθανασίου, στη θέση που βρισκόταν το Παλιό Χωριό.

Η Άμπλιανη ήταν ιδιαίτερα γνωστή για την ονομαστή παραγωγή σε υφαντά  κλινοσκεπάσματα και για την ιδιόρρυθμη φορεσιά των γυναικών της. Μάλιστα λέγεται ότι τα παλιά χρόνια, χάρη στην αφθονία του προβατίσιου μαλλιού οι άνδρες δούλευαν για να τα γνέσουν και μάλιστα περισσότερο από τις γυναίκες, που γι' αυτό λέγονταν "ροκάδες". Εξίσου φημισμένος είναι ο Αμπλιανίτικος χορός, ο Στέγκος, που χορεύεται στην ομώνυμη τοποθεσία του χωριού στο μεγάλο πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο στη γιορτή της Αγ. Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.          

Επιστρέφοντας στη Δομνίστα μπορεί κανείς να περάσει από το χωριό Σκοπιά και να στρίψει προς τη Μεσοκώμη ένα από τα πιο απομακρυσμένα χωριά του νομού κτισμένο σε μια καταπράσινη  τοποθεσία. Στη Θέση Ζηρέλι, ανάμεσα στη Ράχη Δομνίστας-Μεσοκώμης υπάρχουν δύο τοποθεσίες που λέγονται Νούρκα Σκάλα και Καλόγηροι. Σ' αυτή την περιοχή, τον Ιούνιο του 1821 έγινε η μάχη της Σκάλας του Τέρνου όπου οι επαναστατημένοι Ελληνες νίκησαν τους Τούρκους του Νούρκα Πασά. 0 επισκέπτης του φιλόξενου χωριού της Ευρυτανίας μπορεί να επισκεφθεί το σπήλαιο που ανακαλύφτηκε το 1961 σε μια πλευρά του βουνού Καρφοπτελιάς. Απέχει από το δημόσιο δρόμο, καθώς κατεβαίνουμε από το Ζηρέλι, γύρω στα 15' λεπτά της ώρας με τα πόδια κι έχει αξιοπρόσεκτους σταλαχτίτες και σταλαγμίτες. Από το Κρίκελλο ή από τη Δομνίστα με ζώο μπορείτε να πάτε, μόνο το καλοκαίρι, στα απόμερα χωριουδάκια που βρίσκονται κολλημένα στις άγονες βουνοπλαγιές δεξιά ή αριστερά από τον Κρικελλοπόταμο. Βράχοι και γκρεμοί χωρίζουν το ένα από το άλλο και όπου υπάρχει έστω και λιγάκι ομαλός τόπος θα συναντήσετε και ένα από τα χωριά αυτά. Βέβαια μια τέτοια εκδρομή από το Κρίκελλο για τα χωριουδάκια τούτα αφορά τους νέους πεζοπόρους εκδρομείς που δεν φοβούνται ν' αντιμετωπίσουν την τραχύτητα του εδάφους, με την ανταπόδοση απολαύσεων σε τοπία εξαιρετικής ποικιλίας, γραφικότητας και ομορφιάς.

Από τη χαράδρα του Κρικελλοπόταμου σημειώνουμε τις τοποθεσίες: Αητοφωλιά που θα συναντήσετε λίγο πριν φτάσετε στα Ψιανά, η κρεμαστή γέφυρα της Ροσκάς, το πανέμορφο φαράγγι του Πανταβρέχει κοντά στη Ροσκά με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες που κατρακυλούν τα απόκρημνα βράχια και τον Αί-Γιώργη λίγο πριν φθάσετε στο Κοντό (Κοντίβα). Με φορτηγό μπορείτε να πάτε μόνο ως τη Στουρνάρα. Από εκεί και πέρα Θα πρέπει να έχετε οδηγό για να σας δείξει το Κακογέφυρο, τον Παλιοσκιάχτη και άλλες ενδιαφέρουσες τοποθεσίες. Ο χωματόδρομος τερματίζει στο χωριό Ροσκά περνώντας από τα Ψιανά.

Σε απόσταση μιας ώρας με τα πόδια από τα Ψιανά και προς τα ανατολικά θα φτάσουμε στην τοποθεσία "Ζαγορά", όπου βρέθηκαν ποικίλα αντικείμενα οικιακής χρήσεως αρχαίου οικισμού, καθώς πιθάρια, πήλινα λυχναράκια και πλήθος τριμμάτων από κεραμίδια και άλλα αντικείμενα. Επίσης, στην τοποθεσία "Κτίσμα" υπάρχει τείχος με μεγάλες πέτρες που προδίδουν την ύπαρξη ισχυρού πελασγικού ή προπελασγικού φρουρίου, που δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί όπως συμβαίνει με πολλά όμοιά του στην Ευρυτανία.

Για τα Ψιανά, από τη ΔΕΗ, υπάρχει δασικός δρόμος λίγο πριν φτάσουμε στη γέφυρα Δομνίστας. Ακολουθεί τη δεξιά όχθη του Κρικελλοπόταμου και Θέλει να εξυπηρετήσει τη ΔΕΗ στη μεταφορά μηχανημάτων και υλικών για ένα νέο φράγμα που θα γίνει σε επιλεγμένο σημείο του Κρικελλοπόταμου κοντά στα Ψιανά. Ευνόητη είναι n αξία του φράγματος για τον τόπο και ιδιαίτερα για τη δημιουργία τουριστικής κίνησης. Στην κοινότητα Ψιανών υπάγονται και οι συνοικισμοί Παλιοχώρι, Κομματέικα, Καστανούλα και Βύθισμα του οποίου το παλιό χωριό βούλιαξε το 1923. Μπορεί κανείς να φτάσει μετά από περίπου δύο ώρες πεζοπορία από το Κρίκελλο. H Καστανούλα, όπως προδίδει το όνομά της περιβάλλεται από δάση αγριοκαστανιάς και πυκνών ελάτων. Μέχρι πριν από περίπου 20 χρόνια οι κάτοικοι του χωριού εργάζονταν στην κατασκευή λιναριών, χτενιών και αργαλειών. Είχαν και δικό τους γλωσσικό ιδίωμα για να συνεννοούνται σύντομα.

Όμως με την εκβιομηχάνιση της παραγωγής μετακόμισαν στο Αγρίνιο όπου ίδρυσαν δική τους συνοικία κι άλλαξαν επάγγελμα. Οπωσδήποτε εδώ επάνω και προπαντός η Καστανούλα είναι ιδεώδης τόπος παραθερισμού για όσους αναζητούν την ησυχία και τη γαλήνη που χαρίζει η παρθένα φύση. Επιστρέφοντας προς το Καρπενήσι έχουμε δυο επιλογές: η μια είναι να επιστρέφουμε από το δρόμο που ήρθαμε οπότε θα επισκεφθούμε το Κλαυσί κάποια άλλη στιγμή. H δεύτερη είναι να στρίψουμε αριστερά στους Αγ. Θεοδώρους και ακολουθώντας το χωματόδρομο να φτάσουμε μέχρι το Κλαυσί. Ο χωματόδρομος είναι στο μεγαλύτερο μέρος του βατός, αν και έχει κάποια σημεία με μεγαλύτερη δυσκολία. Αυτό βέβαια ισχύει για τα συμβατικά αυτοκίνητα γιατί αν διαθέτετε αυτοκίνητο 4x4 δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα!

Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής  πάντως θα σας αποζημιώσει για τη μικρή ταλαιπωρία αφού ο δρόμος διασχίζει ένα πυκνό δάσος με έλατα που μοσχομυρίζουν, ενώ τόπους τόπους υπάρχουν ανοίγματα σκεπασμένα με πυκνό γρασίδι που χαρίζουν μια ιδιαίτερη ομορφιά στο τοπίο.

Πρώτο χωριό που θα συναντήσουμε σε υψόμετρο 1.230 μ. είναι το Συγκρέλλο που είναι φημισμένο για την παραγωγή μήλων και πατάτας. Περίπου τρία χιλιόμετρα μετά φτάνουμε στην Ανιάδα ένα μικρό χωριό όπου συναντάμε πάλι τον ασφαλτόδρομο. Μετά από εννιά περίπου χιλιόμετρα συναντάμε την πλατεία του χωριού Μουζίλο όπου βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, που κτίστηκε το 1650 και το ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι εικόνες της χρονολογούνται στα 1710. H εικόνα της Παναγίας του τέμπλου φέρει την προσωνυμία "Η Πορταϊτισσα". Αξίζει επίσης να κάνετε μια επίσκεψη στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, που κτίστηκε το 1700. Σε μικρή απόσταση από το Μουζίλο βρίσκονται οι ωραίες τοποθεσίες Κορφολλόγγια και Κουρεμένη.

Το Κλαυσί ή Κλαφί είναι ένα πλούσιο χωριό, με ωραία πέτρινα σπίτια, περιποιημένα κτήματα και κήπους με άφθονα λουλούδια και κληματαριές και αρκετή εύφορη περιοχή στη μικρή κοιλάδα της Ποταμιάς. Λέγεται ότι υπήρξε κάποτε, σε άγνωστο χρόνο, πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, στην παλαιοχριστιανική δε εποχή ίσως και έδρα επισκόπου. Δεν είναι όμως γνωστό αν εδώ ήταν η αρχαία Οιχαλία για την οποία πολλά ευρυτανικά χωριά ερίζουν αλλά οι περισσότεροι ερευνητές υποστηρίζουν ότι εδώ ήταν το αρχαίο Κάλλιον. Το Κλαυσί, όπως ήδη είπαμε, μπορούμε να το επισκεφθούμε κάνοντας τη διαδρομή προς τον Προυσό, αφού απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τον κεντρικό δρόμο.

Σύμφωνα με την παράδοση το χωριό πήρε το όνομά του από τα δάκρυα που έχυσαν οι κάτοικοί του ύστερα από την τρομερή καταστροφή του, πιθανώς από τους Γαλάτες του Βρένου το 279 π.Χ. Κοντά στο χωριό βρίσκεται η τοποθεσία Αγ. Νικόλας όπου υπάρχουν πολλές ενδείξεις παλαιού οικισμού, όπως θεμέλια σπιτιών, κεραμίδια, οικιακά αντικείμενα, υδραγωγοί κλπ. Λίγο έξω από το χωριό, προς την Ποταμιά του Καρπενησιώτη, βρίσκεται το μοναδικό παλαιοχριστιανικό μνημείο της Ευρυτανίας, η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγ. Λεωνίδα του 5ου αι. Τον Αύγουστο του 1955, μετά από μια πλημμύρα του ποταμού, δυο Κλαψιώτες είδαν στην άκρη του δρόμου ένα μικρό τμήμα ψηφιδωτού και σταμάτησαν να το θαυμάσουν. Μετά τις ανασκαφές στα καλλιεργήσιμα χωράφια της περιοχής ήρθε στο φως το θαυμάσιο ψηφιδωτό δάπεδο της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Το μέγεθος του ναού και η πολυτελής κατασκευή του επιβεβαιώνουν την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής στο παρελθόν.

Ο ναός ήταν μήκους 28 μ. και πλάτους 18 μ. και σήμερα έχει καλυφθεί με οροφή και τελούνται ορισμένες λειτουργίες. Το ψηφιδωτό δάπεδο είναι αρκετά καλά διατηρημένο σε πολλά σημεία και παρουσιάζει πολύ αξιόλογα θεματικά και επιγραφικά στοιχεία. Εκτός από το σπουδαιότατο ψηφιδωτό δάπεδο που αναφέραμε, διασώθηκε η θέση ταυ σύνθρονου και της Αγίας Τράπεζας. Αν τυχόν βρείτε κλειστό το μνημείο μπορείτε να απευθυνθείτε στον παπά του Κλαυσίου ή στα καταστήματα της πλατείας του χωριού που θα τον ειδοποιήσουν για να σας ανοίξει να θαυμάσετε την υπέροχη αυτή παλαιοχριστιανική εκκλησία.

επικοινωνία

Ξενώνας Λεβάντα
Μεγάλο Χωριό
36100 Ευρυτανία
Reception [24/7]: 22370 41101
Κινητό: 693 23 78 863
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.