Για τον επισκέπτη

τρέχουσες

Προσφορές

Ενημερωθείτε για τις προσφορές μας αυτήν την περίοδο.
περισσότερα...
Προσφορές
 

on-line

Κρατήσεις

Μετά την κράτησή σας θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.
κράτηση...
On-line κράτηση
 

Μεγάλο Χωριό

Πληροφορίες

Μέσα σε πυκνό ελατοδάσος στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα.
περισσότερα...
Πληροφορίες για το Μεγάλο Χωριό
 

Η δύναμη της παράδοσης

Το σύγχρονο Λαογραφικό Μουσείου Μεγάλου Χωριού φιλοξενεί στο τρίπατο παραδοσιακό, πέτρινο αρχοντικό του πλούσιους λαογραφικούς θυσαυρούς, δωρεά των των Μεγαλοχωριτών.

Το πρώτο επίπεδο είναι αφιερωμένο στα παραδοσιακά επαγγέλματα των κατοίκων του χωριού, αγροτικά εργαλεία, σκεύη και εξοπλισμό τεχνικών επαγγελμάτων που δρούσαν παλαιότερα στην περιοχή.

Στο δεύτερο επίπεδο του αρχοντικού εκτίθεται το παλιό ρολόι του Μεγάλου Χωριού, το οποίο λειτουργούσε ασταμάτητα από το 1926 ως το 1988, στο οποίο ακόμη είναι ορατά τα ίχνη από τις σφαίρες των Γερμανών κατά τη διάρκεια της εισβολής στο χωριό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα ο επισκέπτης επισκέπτεται δύο αναπαραστάσεις δωματίων Μεγαλοχωρίτικου Σπιτικού, μίας Κάμαρης με χώρο για Αργαλειό και μίας Σάλας Εύπορου Μεγαλοχωρίτικου σπιτιού.

Περισσότερα...

Ο δρόμος των προσκυνητών

Στην διαδρομή μας θα συναντήσουμε πολλά χαρακτηριστικά ευρυτανικά χωριά, όπως τις ιστορικές Κορυσχάδες, το χαριτωμένο Βούτυρο και το Νόστιμο, τα πανέμορφα Μικρό και Μεγάλο Χωριό, τα περισσότερα με αξιόλογη τουριστική υποδομή, όπου μπορούμε να σταματήσουμε για ένα καφεδάκι κάτω από τον ίσκιο των πλατανιών, να γευτούμε την εξαιρετική τοπική κουζίνα και να απολαύσουμε ένα ποτό πριν δύσει ο ήλιος. Αφήνοντας πίσω μας το Καρπενήσι το πρώτο χωριό που Θα συναντήσουμε είναι οι γραφικοί Γοργιανάδες σκαρφαλωμένοι σε υψόμετρο 900 μ. Συνεχίζοντας τον κεντρικό δρόμο της Ποταμιάς και αριστερά καθώς προχωρούμε συναντάμε το εκκλησάκι ιης Παναγιάς της Μεσαμπελιάς αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το εκκλησάκι αυτό είναι το Μοναδικό απομεινάρι του ομώνυμου Μοναστηριού που καταστράφηκε το 1821. Οι ντόπιοι έκτισαν ξανά εκκλησάκι ύστερα από την απελευθέρωση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια φορητή εικόνα του Αγ. Τρύφωνα έργο του 18ου αιώνα.

Περισσότερα...

Στα ίχνη των Γαλατών

Σε αυτή τη διαδρομή μας θα ακολουθήσουμε το περιμετρικό δρόμο των βορείων παρυφών της Καλιακούδας και θα γνωρίσουμε τα πανέμορφα χωριά της νοτιοανατολικής Ευρυτανίας, ανάμεσά τους το Κρίκελλο και τη Δομνίστα. Αν δεν θέλουμε να επιστρέψουμε από τον ίδιο δρόμο μπορούμε να κάνουμε μια μικρή διαδρομή σε χωματόδρομο – σε ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο- και να φτάσουμε από το χωριά Σύγκρελλο και Ανιάδα στο Κλαυσί, όπου βρίσκεται το μοναδικό παλαιοχριστιανικό μνημείο του νομού.

Βγαίνοντας από το Καρπενήσι ακολουθούμε το δρόμο προς τον Αγ. Νικόλαο. Μια μικρή πινακίδα δεξιά μας οδηγεί στη Μυρίκη ένα ήσυχο χωριό με την εκκλησούλα του Προφήτη Ηλία σ' ένα γαλήνιο πλάτωμα στην κορυφή του χωριού. Στο κέντρο της Μυρίκης συναντάμε την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου του 1898.

Συνεχίζουμε προς τον Αγ. Νικόλαο, το πρώτο καταπράσινο χωριό που συναντάμε κατεβαίνοντας από τη Ράχη του Βελουχιού ερχόμενοι από τη Λαμία. Απέχει 9 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και είναι κτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα  σε κατάφυτη έκταση καστανιών, πλατανιών, καρυδιών και οπωροφόρων δένδρων που πλαισιώνονται από έλατα. Με όλες τις στέγες κατακόκκινες, νομίζεις πως βρίσκεσαι στις Άλπεις ή σε ελβετικό χωριό. Το χειμώνα η πλατεία και το χωριό βρίσκονται αρκετά συχνά μέσα στα χιόνια. Αν βρεθείτε εκεί αυτή την περίοδο ιδανική πρόταση είναι να δοκιμάσετε το ντόπιο τσίπουρο και ψημένα κάστανα στη φωτιά. Στο χώρο στεγάζεται τώρα ο ναός του Αγ Νικολάου εκ Βουνένης του 1887 βρισκόταν παλιότερα το μοναστήρι της Παναγίας που καταστράφηκε λίγα χρόνια πριν από τον αγώνα του 1821. Το χωριό καταστράφηκε από πυρκαγιά από τα κατοχικά στρατεύματα του Μουσολίνι και του Χίτλερ στα χρόνια 1943 - 1944 αλλά τα σπίτια του ξαναχτίστηκαν και ξαναπήρε πάλι την προηγούμενη γοητευτική μορφή του. Από την πλατεία του χωριού ξεκινά δρόμος περίπου δυο χιλιομέτρων προς τα βορειοδυτικά ο οποίος οδηγεί μέσα από το πυκνό δάσος ελάτων στο ξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής του 1850. 0 Αγ. Νικόλαος φημίζεται για την πλούσια παραγωγή του σε κάστανα και εξαιρετικά φασόλια ενώ σπεσιαλιτέ του θεωρείται το γευστικό κοκορέτσι. Κοντά στο χωριό στις θέσεις Κρανιά, Νεράκια, Τριφυλλιές και Γυαλός υπάρχουν πηγές με ανεκμετάλλευτα θειούχα νερά, καθώς και εκτάσεις ανεξερεύνητες κοιτασμάτων γαιανθράκων.

Περισσότερα...

Τα Φιδάκια της Χελιδόνας


Για την απαράμιλλη ομορφιά της Χελιδόνας ο ταξιδιώτης παίρνει την άσφαλτο για το Καρπενήσι και μέσα από την πόλη τον δρόμο προς Φραγγίστες, γέφυρα Επισκοπής και Αγρίνιο. Από το Μπαγασάκι ακολουθεί την πινακίδα η οποία δείχνει προς Φιδάκια και μπαίνει στους χωματόδρομους της Χελιδόνας. Η διαδρομή διατρέχει τις κατάφυτες πλαγιές του βουνού, περνάει από τα ξεχασμένα χωριά Στεφάνι και Σελλά και φθάνει στα Φιδάκια. Το χωριό, σε υψόμετρο 700 μ., έχει ελάχιστους κατοίκους, αλλά μαγεύει τον επισκέπτη με τα πέτρινα σπιτάκια και τις κόκκινες στέγες του. Εκεί κοντά υπάρχουν ίχνη φρουρίου και βρέθηκαν αντικείμενα αρχαίου οικισμού. Πιθανολογούν ότι η αρχαία Οιχαλία μπορεί να βρισκόταν σε αυτή την τοποθεσία.

Από εδώ η κατάβαση είναι μαγευτική καθώς τα γέρικα έλατα δημιουργούν το κατάλληλο κάδρο των πανοραμικών εικόνων της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών. Ο χωματόδρομος περνάει από την Αγιά Βλαχέρνα και καταλήγει στο σημείο όπου ανταμώνουν ο ποταμός Τρικεριώτης με τη λίμνη, διακλαδώνεται νότια προς τα χωριά Σαρκίνη, Βελωτά, Ασπρόπυργο, Προυσό ή βόρεια προς το χωριό Αγαλιανοί, περνάει από τη γέφυρα της Επισκοπής και βγαίνει στον δρόμο για την Ανατολική και Δυτική Φραγγίστα.

Περισσότερα...

Η μαγεία των Αγράφων


Όσο πιο απάτητο είναι ένα τοπίο τόσο πιο δύσκολα παραχωρεί την παρθενικότητα. Το ταξίδι μπλέκεται με την περιπέτεια και τελικά γίνεται εξερεύνηση. Μια εξερεύνηση με οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς τα οποία παρέχουν την ελευθερία στους επιβαίνοντες να παρακάμψουν την πεπατημένη και να μπουν στα μονοπάτια των λίγων.

Το χωριό Κρέντης αποτελεί την πύλη για το πανέμορφο αγραφιώτικο τοπίο, από τα πιο παρθένα της χώρας μας. Η περιοχή των ευρυτανικών Αγράφων είναι πράγματι άγραφη στα κιτάπια του «πολιτισμένου» κόσμου. Τα ψηλά βουνά, τα ποτάμια, τα δάση κρατούν ακόμη τον πρώτο ρόλο στο τοπίο και ο επισκέπτης απλώς αφουγκράζεται με όλες τις αισθήσεις του τη μελωδία της σιωπής της ανέγγιχτης φύσης.

Από τον Κρέντη, ένα τυπικό χωριουδάκι της Ευρυτανίας, ξεκινάει ο χωματόδρομος για το χωριό Αγραφα, μια πανέμορφη διαδρομή. Από την αρχή της κιόλας αυτή η διαδρομή προσφέρει την καταπληκτική, πανοραμική εικόνα της κοιλάδας του Αγραφιώτη ποταμού. Ο δρόμος και το ποτάμι ακολουθούν «βίους παράλληλους» και η πρώτη συνάντηση γίνεται στη γέφυρα της Βαρβαριάδας. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις τέτοιες συναντήσεις πάνω από γέφυρες ως τα Αγραφα. Εδώ, λίγο μετά τη γέφυρα, φαίνονται δεξιά κάτω στην κοίτη του ποταμού τα ίχνη των καμινιών που στήνουν οι κάτοικοι της περιοχής για να φτιάξουν τα κάρβουνα που τροφοδοτούν το Καρπενήσι. Αμέσως μετά, μια πινακίδα δείχνει την παράκαμψη για το μοναχικό χωριό Μοναστηράκι, το οποίο απέχει 3 χλμ. από τον δρόμο.

Περισσότερα...

Πάντα Βρέχει

Μία από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες περιοχές του νομού Ευρυτανίας είναι το φαράγγι Πάντα Βρέχει που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά ή διαφορετικά Στουρνάρα (Δολιανά και Στουρνάρα είναι το χωριό) νότια του νομού.

Η ονομασία του οφείλεται στο ότι σε μία περιοχή του φαραγγιού η οποία δεν ξεπερνά σε μήκος τα 80m παγωμένα νερά που έρχονται από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας στην προσπάθεια τους να γίνουν ένα με τα νερά του Κρικελιώτη ποταμού βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού δημιουργώντας όμορφους καταρράκτες, λόγω του μεγάλου ύψους τους όμως η ροή τους δεν συνεχής και συμπαγής αλλά διασπάται σε μία μεγάλη ακτίνα σε μικρές και μεγάλες σταγόνες δημιουργώντας μία συνεχή τεχνητή βροχή μετατρέποντας το ήδη πανέμορφο τοπίο σε μαγευτικό.

Υπάρχουν τρεις διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προσεγγίσετε το φαράγγι, σε όλες πρέπει να οδηγήσετε με αυτοκίνητο πρώτα το οποίο συνιστούμε να είναι τύπου τζιπ και στην συνέχεια να κάνετε πεζοπορία μέσα στο ποτάμι (river trekking) για να προσεγγίσετε το σημείο Πάντα Βρέχει, όποια και αν ακολουθήσετε πραγματικά θα αποζημιωθείτε από την άγρια ομορφιά των τοπίων που θα συναντήσετε.

Περισσότερα...

Μονή Προυσού - Μαύρη Σπηλιά

Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδρυση της μονής τοποθετείται στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου (829-842 μ.Χ.) και συνδέεται με τις περιπέτειες και την εμφάνιση της ιερής εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας σε σπήλαιο της Ευρυτανίας.

Το καταφύγιο της εικόνας, αποτελεί τη σημερινή τοποθεσία που χτίστηκε η μονή, περιτριγυρισμένη από ένα επιβλητικό και άγριο φυσικό τοπίο. Σήμερα, το Μοναστήρι του Προυσού αποτελεί τόπο προσκυνήματος πιστών από όλη την Ελλάδα.

Μαύρη Σπηλιά - Η μοναδική via ferrata διαδρομή
Το  φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς απέχει περίπου 2χλμ από το χωριό Προυσό. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά φαράγγια της Ευρυτανίας. Έχει πάρει το όνομα του από την περίφημη Μαύρη Σπηλιά η οποία αποτελούσε καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Αυτό που κάνει το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς να ξεχωρίζει είναι η μοναδική via ferrata διαδρομή η έναρξη της οποίας σηματοδοτείται από την Μαύρη Σπηλιά.

Περισσότερα...

επικοινωνία

Ξενώνας Λεβάντα
Μεγάλο Χωριό
36100 Ευρυτανία
Reception [24/7]: 22370 41101
Κινητό: 693 23 78 863
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.